Niet schoon, geld terugNiet schoon, geld terug Gratis bezorgd vanaf 50 euroGratis bezorgd vanaf 50 euro Nu ook in handige productbundelsNu ook in handige productbundels Niet schoon, geld terugNiet schoon, geld terug Gratis bezorgd vanaf 50 euroGratis bezorgd vanaf 50 euro Nu ook in handige productbundelsNu ook in handige productbundels
OKTOBER 2021

Waspoeder of vloeibaar wasmiddel, wat is de beste keuze?

Herken je dit? Je staat met een bijna lege verpakking van jouw bekende vloeibare wasmiddel in je hand en je twijfelt of je niet toch over moet stappen op waspoeder. Of precies andersom natuurlijk. Waspoeder of vloeibaar wasmiddel, wat is nou eigenlijk de beste keuze? Voor beide wasmiddelen valt iets te zeggen. Wat precies? Dat lees je hieronder.

Waspoeder of vloeibaar wasmiddel, de voor- en nadelen

Vloeibaar wasmiddel is bijzonder geschikt voor wassen op lage temperaturen. Het lost snel op en laat daarmee geen sporen achter op de kleding. Bij waspoeder vind je op lage temperaturen of bij korte wasprogramma’s nog wel eens strepen op je kleding omdat het poeder niet volledig is opgenomen. Waspoeder heeft vooral bij de witte was het voordeel dat het goed reinigt. Dit komt door de toegevoegde bleekmiddelen. Bedenk wel dat deze bleekmiddelen niet goed zijn voor je wasmachine en zeker niet voor het milieu. Gebruik ze dus niet te vaak.

Waspoeders bevatten bleekmiddelen die slecht zijn voor het milieu. Gebruik daarom vloeibaar wasmiddel.

Waspoeders zijn gemiddeld genomen vaak iets voordeliger. Dat komt vooral omdat je met vloeibaar wasmiddel gemakkelijk wat scheutiger omgaat. Hou je daarom bij de keuze voor vloeibare wasmiddelen goed aan de dosering die wordt vermeld op de verpakking. Dan doe je lang met jouw wasmiddel. Bij het gebruik van waspoeder blijven er vaak poederresten achter in de waspoederbakje. Zorg dat je dit bakje regelmatig schoonmaakt als je voor poeder kiest.

Wasmiddel met oog voor de natuur

Vind jij het ook belangrijk om rekening te houden met de impact op het milieu als jij jouw wekelijkse wasjes draait? Kies dan bewust voor een wasmiddel met natuurlijke ingrediënten, zoals het ecologische wasmiddel Pipper. Dit vloeibare wasmiddel is gemaakt van de natuurlijk reinigende stoffen uit ananassen en is verpakt in een fles van gerecyclede materialen. Bovendien zorgt een vloeibaar wasmiddel ervoor dat minuscule kledingvezels minder snel loslaten. Bij het wassen van synthetische kleding komen er daardoor minder microplastics in het milieu terecht dan bij het wassen met poeders, die een soort ‘schurende’ werking hebben. Wil je meer weten over ecologisch wassen? Lees ons blog om te ontdekken waarom dit belangrijk is.

Voorkom een allergische reactie door vloeibaar wasmiddel te gebruiken in plaats van waspoeder.

Altijd een gezonde keuze, waspoeder of vloeibaar wasmiddel

Heb je een gevoelige huid, eczeem, snel last van jeuk of huiduitslag? Ook dan is het aan te raden om goed stil te staan bij de keuze van jouw wasmiddel. Of je nu waspoeder of vloeibaar wasmiddel gebruikt, kies in dit geval altijd voor een hypoallergeen wasmiddel. Deze wasmiddellen, zoals het hypoallergene wasmiddel van Pipper, bevatten geen bleekmiddelen en parfums. Hiermee is de kans op een allergische reactie of irritatie minimaal. Wil je meer weten over wasmiddelallergie en hoe hiermee om te gaan? Lees ons blog over allergie door wasmiddel.

5 tips voor een geslaagde wasbeurt

 1. Gebruik de juiste dosering zowel voor waspoeder als vloeibaar wasmiddel. Zo verspil je geen wasmiddel. Deze dosering staat aangegeven op de verpakking van jouw wasmiddel.
 2. Draai alleen een was met een volle trommel. Zo maak je optimaal gebruik van één wasbeurt.
 3. Was vooral op lage temperaturen, om het milieu zo min mogelijk te belasten. Let op: Draai zo nu en dan wel een machine op hoge temperatuur met een scheut schoonmaakazijn in de trommel. Hiermee voorkom je vetluis (wasluis), een vervelende grijzige aanslag in je machine. Op deze manier blijft je wasmachine goed schoon.
 4. Voeg je wasmiddel gewoon direct toe aan de was, bijvoorbeeld in een doseerbolletje. Zo hoef je de wasmiddellade ook niet te reinigen.
 5. Let goed op de symbolen op de wasetiketten in je kleding. Zie je bijvoorbeeld een driehoekje met een kruis er doorheen? Gebruik dan altijd een wasmiddel zonder bleekmiddelen.

Dus, waspoeder of vloeibaar wasmiddel.
Nog even op een rij

Nadeel waspoeder

 • Het laat bij wassen op lage temperaturen of korte wasprogramma’s regelmatig sporen achter op kleding.
 • Er blijven vaak zeepresten achter in het poederbakje, waardoor het kan gaan verstoppen.
 • Bij het wassen van synthetische kleding komen er gemakkelijker microplastics vrij. 

Voordeel waspoeder

 • Het werkt goed voor witte was door het gebruik van chemische bleekmiddelen.
 • Het is praktisch te doseren met een maatschepje.

Nadeel vloeibaar wasmiddel

 • Je gebruikt snel te veel wasmiddel.
 • Het is gemiddeld vaak wat duurder. 

Voordeel vloeibaar wasmiddel

 • Is zeer geschikt voor wassen op lage temperaturen.
 • Lost snel op en laat daarom geen sporen achter op kleding. 
 • Werkt erg goed bij gekleurde was.

Maak jouw keuze aan de hand van wat jij belangrijk vindt!