Niet schoon, geld terugNiet schoon, geld terug Gratis bezorgd vanaf 50 euroGratis bezorgd vanaf 50 euro Nu ook in handige productbundelsNu ook in handige productbundels Niet schoon, geld terugNiet schoon, geld terug Gratis bezorgd vanaf 50 euroGratis bezorgd vanaf 50 euro Nu ook in handige productbundelsNu ook in handige productbundels
OKTOBER 2021

Wasmiddel allergie? Zo ga je ermee om!

Heb je vaak last van jeuk, huiduitslag, gevoelige ogen of eczeem? Het zou kunnen dat je te maken hebt met een wasmiddel allergie. Ontdek hier wat dit inhoudt, hoe je allergische reacties kunt voorkomen en hoe je vrij van wasmiddel allergie door het leven kunt gaan.

Allereerst, een wasmiddel allergie bestaat nietā€¦

Feitelijk bestaat een wasmiddel allergie inderdaad niet. Je kunt het dus niet gebruiken als goed excuus om die berg was maar te laten liggen. Toch kan wasmiddel wel degelijk een rol spelen bij huidirritatie en andere klachten. Allergische reacties kunnen tal van oorzaken hebben. Zo kun je gevoelig zijn voor bepaalde voedingsmiddelen of materialen waarvan je kleding is gemaakt. Bij een gevoeligheid voor wasmiddelen komt de allergische reactie niet door het wasmiddel zelf. Het komt door de specifieke bestanddelen ƭn het product. Daarom is het slim om eens kritisch naar de ingrediƫntenlijst van jouw wasmiddel en wasverzachter te kijken.

Een allergische reactie kun je krijgen van bepaalde ingrediƫnten in wasmiddel.

Help, een allergische reactie door wasmiddel!

Een allergische reactie kun je krijgen op het moment dat je huid in contact komt met een stof waar je gevoelig voor bent. Bij het gebruik van wasmiddelen blijven er altijd sporen op de gewassen kleding achter die in contact komen met je huid als je deze draagt. Dus als jij jouw fris gewassen favoriete shirt aantrekt en je bent overgevoelig voor bepaalde ingrediƫnten in jouw wasmiddel, dan kan dat wasmiddel allergie klachten veroorzaken. Soms reageren je huid, je ogen of luchtwegen pas na verloop van tijd op deze stoffen. Het is niet altijd eenvoudig om erachter te komen wat een allergische reactie veroorzaakt. Maar er zijn wel mogelijkheden om te om te ontdekken waar jij gevoelig voor bent. Begin ermee om eens heel bewust te kijken naar de producten die je gebruikt en welke bestanddelen deze middelen bevatten.

Gebruik altijd een hypoallergeen wasmiddel om irritatie en allergie tegen te gaan.

Waar moet ik op letten?

Allergische reacties als bultjes, vlekken, jeuk, maar ook eczeem en zelfs irritaties van de luchtwegen, komen vaak voor bij mensen die gevoelig zijn voor een of meerdere van onderstaande bestanddelen:

  • Kunstmatige geurstoffen en parfums
  • Chemische kleurstoffen
  • Optische bleekmiddelen (komen vaak voor in wasmiddelen voor witte was)

Het is daarom aan te raden om goed te kijken of jouw wasproducten, maar ook jouw schoonmaakartikelen en verzorgingsproducten een van deze mogelijke allergenen bevat.

Hypoallergeen wasmiddel

Als je al langer of juist plotseling last hebt van bultjes, jeuk of eczeem, probeer dan eens een periode een andere lijn wasmiddelen. Zo heeft Pipper bijvoorbeeld een lijn wasmiddelen en schoonmaakproducten ontwikkeld die volledig hypoallergeen zijn. Hypoallergeen is eigenlijk gewoon een mooi woord voor een zeer kleine kans op allergische reacties. Probeer de door jou gekozen wasmiddelen een paar weken om zo te zien of de eerdere klachten verdwijnen.

5 tips bij een mogelijke wasmiddel allergie

Heb je klachten als eczeem of andere huidirritaties en wil je onderzoeken of je wasmiddel hier een rol bij speelt?

  1. Probeer een aantal weken een lijn allergievrij wasmiddelen en wasverzachters, zoals het wasmiddel en de wasverzachter van Pipper.
  2. Maak je wasmachine schoon voor je met de nieuwe wasmiddelen begint om oude zeepresten te verwijderen. Dit kun je doen door de ring van de deur en zeepbakjes met een borsteltje schoon te maken. Vervolgens laat je de machine draaien op de hoogste stand met een half kopje soda of scheut natuurazijn in de trommel. Laat het programma volledig uitdraaien.
  3. Gebruik niet te veel wasmiddel, hou je aan de doseeradviezen op de verpakking.
  4. Spoel je was nog eens extra na met het losse spoelprogramma op jouw wasmachine als je toch wat veel wasmiddel hebt gebruikt.
  5. Raadpleeg een huisarts bij ernstige huidklachten. Doe dit ook als je klachten niet verminderen na een periode gebruik te hebben gemaakt van enkel hypoallergene producten.

Allergievrij Ć©n fris

Kies je schoonmaakartikelen en wasmiddelen bewust. Een hypoallergeen wasmiddel met natuurlijke ingrediƫnten kan je helpen om allergievrij Ʃn fris gewassen door het leven te gaan.