Biologisch of ecologisch wasmiddel, wat is het verschil?
De termen biologisch en ecologisch worden vaak door elkaar gebruikt en lijken vrijwel inwisselbaar. De begrippen liggen ook dicht bij elkaar. Biologisch staat voor: met respect voor het milieu en dieren. Ecologisch is meer overkoepelend. Je kijkt naar de volledige kringloop en de wisselwerking tussen de verschillende schakels hierin (mens, dier, omgeving, milieu). De keuze voor biologische producten kan een onderdeel zijn van een ecologisch verantwoorde levensstijl.
Wassen met oog op de toekomst
Als we kijken naar wasmiddelen dan zien we vaak het begrip ecologisch terugkomen. Een ecologisch wasmiddel bevat minder stoffen die schadelijk zijn voor het milieu. Ze zijn beter voor jouw huid en belasten het milieu zo min mogelijk door de keuze voor duurzame, vaak gerecyclede of recyclebare verpakkingsmaterialen. Om te wassen met oog voor jezelf, de planeet én toekomstige generaties is ecologisch wassen dus eigenlijk een no-brainer.
Kies een milieuvriendelijk wasmiddel
Met een natuurlijk wasmiddel als Pipper zit je gewoon safe, omdat de ingrediënten biologisch afbreekbaar, hypoallergeen én vegan zijn. Geen microplastics of vervuilende chemische bleekmiddelen dus! Daarbij is de verpakking gemaakt van gerecycled materiaal en de fles is zelf ook weer recyclebaar. Hiermee was je dus altijd met aandacht voor het milieu.
Weg met schadelijke stoffen, bekijk het etiket!
Het is voor producenten verplicht om op het etiket te vermelden welke bestanddelen en in welke hoeveelheid in het wasmiddel zitten. In reguliere wasmiddelen zijn vaak schadelijke stoffen aanwezig die niet biologisch afbreekbaar zijn. Deze stoffen komen terecht in het afvalwater, wat gezuiverd moet worden. Helaas komen er uiteindelijk ook resten terecht in levende organismes zoals vissen en onszelf. Daarbij zijn veel van deze stoffen ook boosdoener bij een wasmiddelallergie. Let dus altijd op of het wasmiddel van jouw keuze niet een van deze schadelijke stoffen bevat:
Fosfaten: Deze stof moet zorgen voor een schone was, maar is bijzonder schadelijk als het terechtkomt in het grondwater.
Fosfonaten: Een niet biologisch afbreekbare waterontharder. Andere niet afbreekbare varianten zijn: polycarboxylaten en EDTA en NTA.
Melamine formaldehyde: Een synthetische stof die als soort omhulsel van geurstoffen fungeert. Deze komt uiteindelijk als microplastic in het water terecht.
Optische witmakers: Van deze witmakers blijven sporen op de huid achter en ze kunnen ook allergische reacties veroorzaken.
Parfums: Ook parfums zijn vaak veroorzaker van huidirritaties na het wassen. Lees hierover ook het eerder blog.
kijk voor een volledig overzicht van onze ingrediënten op onze ingrediëntenpagina.
Is een ecologisch wasmiddel keurmerk altijd goed?
Op veel verpakkingen van wasmiddelen prijken allerhande duurzaamheidslabels en keurmerken. Wees in dat geval altijd alert, want er is een wildgroei aan keurmerken. Je vindt ze zowel op voedingsmiddelen als op was- en schoonmaakproducten. Het ene ecologische wasmiddel is dus ook het andere niet! Veel labels zijn gewoon een marketingtrucje om je te verleiden een bepaalde keuze te maken. Er zijn weinig alom erkende, gecertificeerde labels, dus als je echt bewust koopt, kijk je op het etiket.
Kies een ecologisch wasmiddel
Een ecologisch wasmiddel of wasmiddel met alleen natuurlijke geurstoffen past bij een bewuste keuze. Hiermee houd je rekening met je gezondheid en de impact op je omgeving. Al die chemische ingrediënten uit conventionele wasmiddelen kunnen vervangen worden door natuurlijke varianten. Wie had ooit gedacht dat een ananas het verschil kon maken!