Niet schoon, geld terugNiet schoon, geld terug Gratis bezorgd vanaf 50 euroGratis bezorgd vanaf 50 euro Nu ook in handige productbundelsNu ook in handige productbundels Niet schoon, geld terugNiet schoon, geld terug Gratis bezorgd vanaf 50 euroGratis bezorgd vanaf 50 euro Nu ook in handige productbundelsNu ook in handige productbundels
NOVEMBER 2021

De voordelen van een vegan wasverzachter

Wasverzachters, waarom zou je ze gebruiken als een wasmiddel ook genoeg is om je was schoon te krijgen? Inderdaad, door een wasverzachter aan je was toe te voegen wordt je kleding niet nóg schoner. Toch zijn er wel een paar fijne voordelen te noemen van wasverzachters. En zeker als je kiest voor een ecologische, vegan wasverzachter kun je dit met een gerust hart toevoegen aan een bewuste wasroutine. De belangrijkste voordelen op een rij!

Pipper vegan wasmiddel

1. Zachte kleding, volledig vegan

Tja, een open deur natuurlijk, maar als je wasverzachter gebruikt, wil je ook dat je was lekker zacht uit de machine komt. Zeker als je in een regio woont waar het water erg hard is, is een wasverzachter geen overbodige luxe. Er zijn mensen die zweren bij de zachtheid van was die uit de droger komt, maar een droger kost erg veel energie. Dit is zowel voor je portemonnee als voor het milieu dus geen aanrader. Één dopje wasverzachter toevoegen zorgt voor zachte én sneller drogende was. Die droger kun je dus best wat minder gebruiken, of gewoon de deur uit doen!

2. Lekkere geur, en geheel diervrij

Veel mensen vinden een lekkere geur één van de grote voordelen van een wasverzachter. Ieder heeft op geurvlak natuurlijk zijn eigen voorkeur. Met oog op duurzaamheid ben ik fan van het doorgeven van kleding. Met enige regelmaat krijgen mijn kinderen een zak met kleding van de kinderen van vrienden die uit hun kleren zijn gegroeid. Mijn dochter weet bij het snuffelen in zo’n zak feilloos te herkennen of het van haar overbuurmeisje komt of van een andere vriendin. “Mama, deze pyjama wil ik aan! Die ruikt zo lekker naar Sanne.” Dat is de kracht van geur. Het kan heel snel associaties en emoties oproepen.

Parfumvrij en toch lekker ruiken
Er zijn veel mensen die last hebben van een wasmiddelallergie. Parfums, die veelal zijn toegevoegd aan wasverzachters, kunnen de veroorzaker zijn van jeuk, bultjes of andere allergische reacties (lees hierover meer in onze blog over wasmiddelallergie). Een gezonde én duurzame keuze is dan ook een hypoallergene variant zoals de vegan wasverzachter van Pipper. Ook deze wasverzachter ruikt heerlijk, maar er is gebruikgemaakt van hypoallergene geurmiddelen zoals etherische oliën. Zo ruikt je was lekker fris en fruitig en ben je volledig jeukvrij.

3. Bescherming van kleurrijke kleding

Vooral kleurrijke en donkere kleding hebben baat bij het toevoegen van wasverzachter aan je was. Hierdoor lopen de kleuren namelijk minder snel door.

4. Vermindering van je strijkwas

Wasverzachter maakt de vezels van de stoffen gladder. Daarom komt kleding minder gekreukeld uit je machine. Een paar keer goed uitslaan en enigszins recht ophangen en je kunt het strijken voor de meeste kledingstukken prima overslaan. Dat scheelt een hoop tijd!

5. Weg met knetterkleding

Vooral in de winter zul je het herkennen; knetterende kleding vanwege de statische elektriciteit of rechtopstaande haren. Wasverzachter helpt je kleding als het ware te ‘ontladen’. Ben je de wasverzachter vergeten toe te voegen aan je wasmachine? Dan kun je het trucje alsnog toepassen. Meng een klein scheutje wasverzachter met water en doe het in een plantenspuit. Spray wat over je kleding en je hebt alsnog veel minder last van statische kleding of andere stoffen.

Tips voor wasverzachter

  • Kijk altijd goed naar de dosering op de fles. Van te veel wasmiddel en wasverzachter wordt je was niet schoner en je wasmachine ook niet.
  • Gebruik geen wasverzachter bij speciaal ademende sportkleding of waterdichte outdoorkleding. Het ‘laagje’ dat de wasverzachter vormt op je kleding, kan de werking van dit soort stoffen verminderen.
  • Kies voor een hypoallergene wasverzachter. Zo weet je vrijwel zeker dat er niemand last gaat krijgen van vervelende allergischer reacties.
  • Sommige wasproducten bevatten dierlijke vetten, dan is het dus geen vegan wasverzachter. Wil je bewust kiezen met oog voor dierenwelzijn? Bekijk dan altijd of jouw wasproduct 100% vegan is.

Ben je benieuwd hoe je duurzaam kan wassen? Lees dan ook onze duurzame wastips blog.