Niet schoon, geld terugNiet schoon, geld terug Gratis bezorgd vanaf 50 euroGratis bezorgd vanaf 50 euro Nu ook in handige productbundelsNu ook in handige productbundels Niet schoon, geld terugNiet schoon, geld terug Gratis bezorgd vanaf 50 euroGratis bezorgd vanaf 50 euro Nu ook in handige productbundelsNu ook in handige productbundels
NOVEMBER 2021

5 handige en duurzame was tips

Wat is er nou fijner dan s'ochtends een lekkere schone outfit aantrekken of s'avonds onder een zacht en frisgewassen dekbed kruipen. In Nederland draaien de wasmachines dan ook overuren. Al dat wassen wil je natuurlijk op een zuinige en milieuvriendelijke manier doen. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Hieronder 5 handige tips voor een bewust en duurzaam huishouden.

1. Was op een lage temperatuur

Een was van 30°C is goed voor het milieu en je kleding. Je kleding slijt minder snel en je wasmachine verbruikt bij een lage temperatuur veel minder energie. Dankzij de unieke Pipper formule is jouw was super schoon op een temperatuur van slechts 30°C. Een was hoger dan 60°C is sowieso nooit nodig, deze temperatuur is al namelijke al bacteriedodend.

2. Was altijd met een volle machine

Stop je wastrommel altijd goed vol. Je was wordt dan namelijke veel schoner en je wasmachine is daardoor ook weer energiezuiniger. Tegenwoordig hebben de meeste wasmachines gelukkig een beladingssensor waardoor de machine precies aangeeft hoeveel was er in past. Zo heb je altijd de optimale belading per progamma. Heb jij nou nog oudere of simpelere wasmachine hanteer dan de volgende regels:

  • Bij een katoenprogramma vul je de trommel tot je vuist nog tussen de was en bovenkant past.
  • Voor fijne was is de maximale hoeveelheid ongeveer de helft van de trommel.

3. Kies voor een ecologisch wasmiddel

Een milieuvriendelijk wasmiddel zonder chemische reinigers met alleen natuurlijke geurstoffen past bij een bewuste keuze. Hiermee houd je rekening met je gezondheid en de impact op je omgeving. Al die chemische ingrediënten uit conventionele wasmiddelen zijn niet biologisch afbreekbaar en kunnen vervangen worden door natuurlijke varianten. Wie had er bijvoorbeeld ooit gedacht dat een ananas het verschil kon maken in wasmiddel!

4. Gebruik de juiste dosering

Gebruik nooit te veel wasmiddel. Dat is beter voor je portemonnaie én het milieu. Bekijk daarom altijd voor dat je gaat wassen de verpakking voor de juiste dosering. Tegenwoordig zie je ook steeds meer wasmachines die gebruik maken van een automatisch doseer systeem. Hierin kun je instellen hoeveel wasmiddel en wasverzachter er gebruikt mag worden per wasbeurt. Pipper werkt al supergoed met deze instellingen op de laagste dosering (30ml) per wasbeurt!

5. Gooi je toerental van omlaag

Als je gaat wassen is 1200 toeren meestal voldoende. Een hoger toerental maakt je was namelijk helmaal niet veel droger. Wel verbruikt een hoger toerental meer energie en laat het je kleding en wasmachine ook sneller slijten!